De Lifestyle Test

Hoe voel ik me over het algemeen in het weekend?

a)      Ik voel me in het weekend uitgerust en vol energie om de dingen te doen die ik in het weekend graag wil doen.

b)      Ik voel me in het weekend redelijk tot goed uitgerust en doe dan voornamelijk de dingen waar ik door de week niet aan toe kom of heb ik voornamelijk verplichtingen.

c)      Ik voel me in het weekend vermoeid, heb het gevoel dat ik bij moet tanken en plan vooral rust en weinig activiteiten in om me weer op te laden voor de werkweek die volgt.

Hoe voel ik me over het algemeen door de week?

a)      Ik kom opgewekt uit m’n werk, met een voldaan gevoel. Ik heb energie om op verantwoorde wijze eten te koken en ga na het eten met energie naar sport, andere activiteiten of vrienden/ familie.

b)      Ik kom tamelijk moe en met weinig energie uit m’n werk. Ik maak een simpele maaltijd die voldoende voedzaam is, maar gun mezelf weinig tijd hiervoor. Na het eten heb ik nog een aantal verplichtingen zoals o.a. sport, naar mensen die me al meerdere keren hebben gevraagd om te komen. Het liefst zou ik thuis op de bank gaan zitten en even helemaal niets doen.

c)      Ik kom behoorlijk uitgeput uit m’n werk, ’s morgens ben ik al moe opgestaan. Op m’n werk gaat het wel, dan merk ik niet veel van m’n vermoeidheid. Maar wel als ik thuiskom. Als het enigszins kan koop ik een kant en klaar maaltijd of heb ik eten in het weekend voorbereid, wat ik alleen maar hoef op te warmen. ’s Avond kom ik meestal tot weinig. Ik ben gestopt met een aantal verplichtingen, die ik in aanvang wel leuk vond maar waar ik me naartoe moest slepen, omdat ik er eigenlijk te moe voor was.

Hoe voel ik me op mijn werk?

a)      Ik ga met energie en met plezier naar m’n werk. Ik heb zin in de meeste werkzaamheden die ik moet verrichten. Ik krijg energie van m’n werk. Ik ervaar een prettige samenwerking met mijn collega’s en mijn leidinggevende.

b)      Ik ga niet met tegenzin naar m’n werk. Hoewel de samenwerking met collega’s en leidinggevende beter zou kunnen ben ik er niet ontevreden over. Een aantal taken op mijn werk verricht ik met plezier, een aanzienlijk deel met minder plezier. Ik ga niet met veel voldoening naar huis, het werk geeft me niet wat ik graag zou willen.

c)      Ik ga steeds vaker met tegenzin naar m’n werk. De samenwerking met collega’s en leidinggevende inspireren me niet en zou ik graag anders zien. De inhoud van het werk interesseert me niet zoveel meer, ik zou liever een andere baan accepteren of een opleiding gaan volgen. Maar ik zit met m’n hypotheek en andere financiële verplichtingen en durf niet zomaar een overstap te maken. Als de kans zich echter voordoet ben ik weg.

Hoe voel ik me over het algemeen?

a)      Ik voel me vrolijk en voel me vrij regelmatig de dingen te doen die ik leuk vind, buiten m’n werk om.

b)      Ik voel me redelijk goed, maar heb niet altijd de tijd of zin om de dingen te doen die ik eigenlijk zou willen doen.

c)      Ik voel me overwegend gejaagd en ervaar regelmatig stress. Er is voor mijn gevoel te weinig tijd om m’n werk af te krijgen aan het einde van de dag en thuis ervaar ik eveneens te weinig tijd om aan alle verplichtingen te voldoen die van me worden verwacht.

Hoeveel tijd heb ik voor mezelf?

a)      Ik ga iets lezen en even koffie drinken wanneer ik dat wil, in principe zou dat op ieder moment kunnen.

b)      Ik moet van mezelf eerst een aantal zaken afwerken voordat ik eraan toe kom even te gaan zitten of iets te lezen, dat geldt zowel voor mijn werk als privé. Thuis vragen mijn kinderen veel van mijn privé tijd en wil ik die tijd ook aan hen geven.

c)      Terwijl ik mijn lijstjes aan het afwerken ben wordt het alweer aangevuld met nieuwe zaken die gedaan moeten worden, ik heb het gevoel dat er geen eind aan komt en dat het werk nooit af komt. Als er dan eindelijk tijd is hebben de kinderen mij nodig, voordat ik tijd heb om rustig te zitten ben ik al doodmoe of is het al laat op de avond.

Heb je overwegend C gekozen? Dan kan het volgen van de ‘Lifestyletraining’ gericht op preventie iets voor je zijn. Stel jezelf de vraag: Moet ik doorgaan op de ingeslagen weg of wordt het tijd dat ik een afslag neem? Door de drukte en vermoeidheid kom je er waarschijnlijk te weinig aan toe om hier constructief mee aan de slag te gaan. Meedoen aan de lifestyletraining en met dit thema aan het werk gaan samen met anderen, kan wellicht leiden tot structurele veranderingen die zorgen voor een betere gezondheid, meer energie en meer voldoening in het leven.